Stappenplan bouwproces

Om te komen tot bouwplannen hebben we een stappenplan opgezet met daarin vier stappen gebaseerd op nieuwbouw. Uiteraard kunt u bij verbouw etc. ook delen van deze stappen doorlopen. 

Lees verder >>

Om te komen tot bouwplannen hebben we een stappenplan opgezet met daarin vier stappen gebaseerd op nieuwbouw. Uiteraard kunt u bij verbouw etc. ook delen van deze stappen doorlopen. 

Stap 1 Vind een Woonkavel

Stel vast naar wat voor een woningtype uw voorkeur uitgaat.

 • Welke specifieke woonwensen heeft u?
 • Welke architectuur spreekt u aan?
 • In welke stijl wilt u bouwen en met welke materialen?
 • Over hoeveel kamers dient het huis te beschikken,
  hoe groot moeten de ruimtes zijn, wilt u bijvoorbeeld een serre?

Denk hierbij verder dan vandaag. In de toekomst wilt u misschien graag gelijkvloers wonen; een slaap- en badkamer op de begane grond zijn dan nu al een goede keuze. In levensloopbestendige woningen is met deze en meer mogelijkheden al rekening gehouden. Laat u hierover informeren door vakspecialisten.

Stap 2 Maak een bouwplan

Stel vast of u een ‘confectiewoning’ wilt of de voorkeur geeft aan maatwerk. Bij een ontwerp op maat heeft u zelf in de hand hoe de woning er uit gaat zien. De bouw van confectiewoningen verloopt volgens een 'ladenplan'. Ze zijn veelal in een catalogus te vinden. U kunt ook kiezen voor een alternatief: de ‘maatconfectiewoning’. Hierbij worden binnen een individueel ontwerp veel standaardelementen en -onderdelen toegepast.

Stap 3 Bouw het plan

Hieronder volgen de meest voorkomende bouwsystemen voor individueel gebouwde huizen:

 1. Traditionele bouw (komt in Nederland het meeste voor): de woning wordt ter plekke gemetseld.
 2. Houtskeletbouw: een houten casco, aan de buitenkant afgewerkt met hout, baksteen of beide.
 3. Logbouw/Blokhuisbouw: een Finse bouwstijl, waarbij het casco uit gestapelde houten balken bestaat. De woning is van buiten ook van hout.
 4. Montagebouw: hierbij wordt het casco van de woning opgebouwd uit grote geprefabriceerde elementen. Veelal is dat (cellen)beton. De buitenkant van de woning krijgt een afwerking van metselwerk of hout.
 5. Gietbouw: de betonnen wanden en vloeren van de woning worden op de bouwplaats gestort. Een bouwmethode die zelden wordt gebruikt bij individueel gebouwde huizen.
 6. Staalframebouw: woningen met een metalen casco, en aan de buitenkant afgewerkt met een ander materiaal. Wordt in Nederland nog niet veel gebruikt.

Stap 4 Oplevering

U moet een keuze maken betreffende de wijze van oplevering. Kunt u veel zelf en wilt u op kosten besparen, dan kunt u kiezen voor cascobouw. Hierbij bouwt u de woning van binnen zelf af. Is dat niet het geval, dan kunt u kiezen voor sleutelklaar opleveren. U kunt de woning dan direct gaan bewonen.